Guitarsamler
streg
Forside Guitarer Andet grej Reparationer Baggrund Alt det andet Kontakt
streg
 


Kay

 


Købe en brugt guitar ????

Indrømmet, det er ikke specielt trendy at købe ting brugt. Jo, hvis det er en fed lejlighed eller en 50 år gammel amerikaner-guitar. Det er heller ikke just et score-trick at underholde med at man jævnligt opfører sig "fornuftigt". Det er nærmest lidt kikset.

Men - når man nu har lidt kroner til en guitar . . .   ja, så kan man overveje at strække pengene ved at købe en brugt guitar. Typisk koster en ny guitar mindst 50% mere end den samme i en god brugt udgave. Stop lige en gang - hvis man har penge nok - kan man bare købe sig den nye guitar, man har lyst til for 35.000 kr. - så har man en helt go' guitar. Ikke så meget snak.

Men igen. En del af os har et mere begrænset budget og vil gerne have råd til andet en at være guitar- ejer. Derfor skriver jeg videre. For det første er det ikke så dyrt at slippe af med et fejlkøb, hvis man købte brugt fra starten. Ofte kan man sælge den fortrudte guitar igen uden at miste en krone.
Sælg den via nettet til samme pris som du købte den for. Så billigt slipper man ikke ikke hvis man har købt sig en ny guitar.
Mange af de brugte guitarer der sælges, har levet deres liv på en væg og er stort set ubrugte. Tag en bekendt, der spiller guitar, med når du skal købe brugt. Hvis du altså ikke selv er sikker på hvad du skal se efter, når du køber. De par flasker du gi'r ham/hende for det, kan være givet godt ud.

Undgå guitarer der "bare lige" skal gøres noget ved, før de virker. Tit kan det blive dyrt og måske kan man slet ikke skaffe den dims, der er gået i stykker. Hvis halsen bare lige skal justeres, er det underligt at sælger ikke har gjort det selv.

Leder du efter elguitar i basis/proff-klassen, kan du få et godt arbejdsredskab for 5000 kr. som brugt. Skal det være en mærkevare-guitar i samme kvalitet, koster den nok en tusse eller to mere. Vælger du en ikke-trendy sag, er prisen lavere. Nogle af de meget typiske firserguitarer sælges billigt for tiden, da de ikke er særligt trendy endnu. Kvaliteten behøver der ikke at være noget galt med.

Vælger du guitar i budget-prislaget, kan du undgå de værste begynderguitarer ved at bruge det samme beløb på noget brugt, som du vil have skudt af på en ny. En ny guitar til 1295 er lidt af en lodseddel. Måske er der gevinst sådan rent kvalitetsmæssigt. Men hvis du ser dig lidt for og køber brugt, kan du godt få en hæderlig guitar, der også fungerer tilfredsstillende efter et par år.

De fleste nye begynderguitarer er rigtig flotte at se på. "Under overfladen" er der ofte mindre flotte overraskelser. Der er altid sparet på pickupperne.Træet til hals og krop er express-tørret, så man sparer lagringstiden. Det mærkes ret hurtigt ved at båndene på halsen begynder at stikke ud i siderne. Når man spiller kan man så mærke de skarpe spidser af båndene, der stikker ud. Træet trækker sig sammen, men det gør metalbåndene ikke!
Når træet lagrer videre efter at guitaren er bygget, begynder halsen titat krumme. Guitaren bliver sværere at spille på og det er ikke altid en justering kan redde problemet.

En billig guitar er bygget af billige materialer, ofte for billige. Omskiftere og vibratorsystemer går meget oftere i stykker, når der er sparet på kvaliteten. Kvalitetskontrollen er ikke altid imponerende.
En musiklærer insisterede på at jeg skulle skaffe ham tre basser fra et "anerkendt" begyndermærke. To af dem havde ved modtagelsen væsentlige elektronikproblemer, så de måtte ombyttes. Hverken fabrikanten eller den lille musikforretning kan have kontrolleret de tre basser.

Spring de billigste nye guitarer over og køb en brugt for de samme penge.

Vær også opmærksom på at der ikke er en bestemt pris i den lave ende, hvor man kan være sikker på at få sig et godt instrument. "Jeg vil ikke ha' en begynderguitar til 500 kr - jeg vil godt ofre 1000 kr og så få noget godt". Så enkelt er det ikke.

Det var bare det, jeg ville sige - god fornøjelse.

 

 
streg