Guitarsamler
streg
Forside Guitarer Andet grej Reparationer Baggrund Alt det andet Kontakt
streg
 

Omar (and the Howlers)

Omar (and the Howlers) på Portalen i Greve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post Scriptum:
En gut ringede til mig, fordi han ville sælge mig en ældre Höfner guitar for 17.000 kr. Da han fortalte mig at han havde fået guitaren vurderet til denne pris, spurgte jeg forsigtigt hvem der havde vurderet den for ham. Svaret var "det var ham der solgte guitaren til mig, der vurderede den".

Hvad skal den brugte guitar koste?

Jeg ser en del salgsannoncer for brugte guitarer. Det kan være særdeles underholdende, ikke mindst når der refereres til meget optimistiske vurderingspriser. Vurderinger, der kan opstå på mange forskellige måder. Her er nogle af de hyppigste:

På E-Bay: Man surfer rundt på E-Bay og finder en auktion, hvor en guitar forsøges solgt til en mere eller mindre fantasifuld pris. I disse tilfælde kan man vælge at holde øje med om varen ender med at blive solgt til den ønskede pris. Man skal også tage med i overvejelserne om man selv er indstillet på at sælge i samme del af verden og om prisen vil være den samme hvis man ønsker at sælge i Danmark.

I den lokale musikforretning eller hos en ven, der er god til at spille guitar: Her handler det oftest om at man kontakter nogen som ikke har fordel af at skuffe den stolte ejer af guitaren, der skal sælges.
”Vurderingsmanden” kan roligt (bevist eller ubevist) skrue godt op for vurderingsprisen, da der jo ikke er tale om en handel. Der går jo alligevel lang tid før guitarejeren må erkende at han/hun ikke kan sælge til vurderingsprisen. Denne slags vurderinger kan sagtens være fem gange højere end den pris der udløser et salg. Hvis man tør, kan man spørge vurderingsmanden om hvad han selv vil købe denne guitar for.

”Næsten mage til”: At min guitar er næsten mage til den model, der i høj kurs, tæller overhovedet ikke. Et eksempel kan være de tidlige japanskbyggede Squier guitarer, der faktisk er rigtig gode. Deres serienumre starter med JV og de koster i dag en hel del mere end andre Squier guitarer.  Andre ældre Squier guitarer kan være ok, men de indbringer ikke nær de samme priser. De er heller ikke lige så gode.
Der kan for eksempel også være tale om at en guitar i en bestemt farve eller træsort er mere attraktiv end firmaets andre udgaver, der ellers er mage til.
Når en superstar er blevet kendt for at have spillet på en bestemt guitarmodel, er det kun lige præcis den model, der er eftertragtet og i høj kurs. Det er jo ikke guitarens kvalitet det handler om. Når Jack White ses med en gammel postordreguitar eller når J. J. Cale er blevet fotograferet med en Harmony guitar, betyder det ikke at alle guitarer af disse mærker er dyre i dag.

Gætte-forkert-vurdering: Jeg har oplevet en guitarhandel hvor en påstået ekspert havde gættet en guitar mindst 30 år ældre end den reelt er. Da alderen sagtens kan betyde noget, kan salgsprisen blive en del højere på grund af dette fejlskøn. Pudsigt nok kunne jeg ikke få oplyst hvem eksperten var.

Mode: Omkring år 2000 var det ikke særligt trendy at spille på Gibson SG guitarer og de blev solgt ret billigt. Nogle år senere blev der igen en hype omkring SG’erne og brugtprisen er steget tilsvarende.  Det samme har tidligere været tilfældet med Fender guitarmodeller, som for eksempel Jaguar og Jazzmaster. Det har ikke haft noget med alderen at gøre – kun med ”mode”.

Kvaliteten: Firmanavnet kan betyde langt mere for salgsprisen end instrumentets faktuelle kvalitet. Jeg erkender at instrumenter fra de store mærkevarers uheldige produktionsår ikke sælges så dyrt som deres gode instrumenter gør. Alligevel sælges en dårlig mærkevare noget dyrere end et ukendt mærkes guitarer i en højere kvalitet.  

Fup-numre:  Der er mange Karl Smart måder at skabe ”vurderinger” på. For eksempel at få en god ven i USA til at oprette en auktion lokalt på E-Bay for den type guitar man ønsker at sælge.  Mindsteprisen er så høj at guitaren ikke vil blive solgt. Derefter bruger man denne auktion som bevis for guitarens værdi, når man sælger sin tilsvarende guitar i Danmark. Ja, det er en virkelig historie.
Almindelig svindel tager jeg slet ikke stilling til i denne sammenhæng.  (Jeg har set en del Squier guitarer med fint påsatte Fender logoer.)

En realistisk pris: Hvis man vil tale om en realistisk vurderingspris, skal der flere parametre ind i billedet. Hvor længe vil man vente på den rigtige køber? Vil man sælge lokalt i Danmark eller er man villig til at sende/sælge til for eksempel Tyskland, England eller USA, hvor der er langt større muligheder? Vil man sælge via et auktionshus, en net-annonce, via kommissionssalg i en forretning eller ???
Jeg selv sælger ikke dyrt. Det er muligt at man kan være heldig og sælge ting dyrt dyrt - men jeg har det fint med at sælge til priser, hvor begge parter ser glade ud efter handelen ! 

 
streg